Project
Monitoring contaminanten in Nederlandse vis en visserijproducten
Om een goede inschatting te kunnen maken van de voedselveiligheid van vis en visserijproducten is de monitoring van contaminanten belangrijk. Met de resultaten kan de doelgroep snel en flexibel van advies worden voorzien. Er wordt onderzoek gedaan aan aal en wolhandkrab, maar ook aan zeevis. De gegevens zijn ook van belang voor de export van vis en visproducten.
Doelstelling
Doelstelling van dit project is de monitoring van de voedselveiligheid van vis en visserijproducten ten aanzien van milieucontaminanten zoals (zware) metalen, bestrijdingsmiddelen, dioxines, dioxineachtige (dl-) en niet-dioxineachtige PCB’s (ndl-), gebromeerde vlamvertragers (BFR’s), perfluoralkyl stoffen (PFAS’s) en Chloorparaffines (CP’s). Een tweede doel is het uitvoeren van Europese verordeningen die betrekking hebben op de controleprogramma’s voor voedselveiligheid en export.
Werkwijze
Het project is onderverdeeld in een aantal monitoringsprojecten en surveys, gericht op de analyse van diverse contaminanten, en een adviseringsproject.
Rode aal
Jaarlijks wordt op circa 20-25 locaties aal in lengteklasse 53-76 cm gevangen en gekarakteriseerd. In aal worden dioxines, dl- en ndl-PCB’s, PFAS en het vetgehalte geanalyseerd. Daarnaast worden in aal van de acht trendlocaties tevens OCP’s, BFR’s en (zware) metalen geanalyseerd. Veranderingen in trends van dioxinen, dl- en ndl-PCB’s kunnen worden vastgesteld door vergelijking met data van voorgaande jaren. Kleine aal uit de lengteklasse 30-40 cm wordt eens per vijf jaar bemonsterd op alle trendlocaties.
Chinese wolhandkrab
Jaarlijks wordt op enkele locaties wolhandkrab gevangen en gekarakteriseerd. Het bruine vlees wordt geanalyseerd op dioxines, dl- en ndl-PCBs, PFAS’s, OCP’s, BFR’s en (zware) metalen. Ook het vetgehalte wordt bepaald. Het witte vlees uit scharen en poten wordt eens per vijf jaar bemonsterd.
Nederlandse vis en visserijproducten
Jaarlijks worden circa 25 monsters vis en schaal- en schelpdieren uit Nederlandse wateren onderzocht op dioxines, dl- en ndl-PCB’s, PFAS’s, OCP’s, BFR’s, (zware) metalen en PAK’s (alleen schaal- en schelpdieren).
Monitoring kabeljauwlever
Kabeljauwlever wordt bemonsterd in de Noordzee op drie locaties (noord, centraal en zuid), waarbij de levers jaarlijks verzameld worden per locatie. Eens per vijf jaar worden de monsters geanalyseerd op de volgende contaminanten: dioxines, dl- en ndl-PCB’s, PFAS’s, OCP’s, BFR’s, en (zware) metalen.
Advisering aan beleidsmakers
Verschillende partijen worden geadviseerd over aan voedselveiligheid en export gerelateerde zaken over chemische contaminanten in vis en visserijproducten.
Onderzoek naar nieuwe contaminanten in vis
Naast genoemde contaminanten wordt ook gekeken naar nieuwere stofgroepen die meestal nog niet gereguleerd zijn, maar waar EFSA wel risicobeoordelingen op heeft uitgevoerd, zoals polychlooralkanen (PCA’s).
Projectresultaat
De rapportage vindt plaats in de vorm van rapporten en databases. Rapporten bevatten informatie over de monstername, de herkomst van de monsters, de biologische karakterisering van de monsters, de uitgevoerde analyses en de verkregen resultaten, mede in vergelijking met eerdere resultaten. Tevens wordt een discussie toegevoegd om de resultaten in de (internationale) context te plaatsen. Meetgegevens worden ook aangeleverd aan nationale contaminant databases (o.a. KAP en t.b.v. kaderrichtlijn water en marien) en via KAP naar de EFSA gestuurd die deze data van de lidstaten gebruikt voor risicobeoordelingen.